Hari Ulangtahun Kelahiran Bonda

pada 28 Julai aritu famili aku ada buat majlis skit untuk sambut besday ibuku. takde la besar sangat majlisnye setakat kumpul famili aku je. macam ni la tiap tahun sebab dah tak terasa nak buat majlis besar2. tak kira la harijadi sape pon. lagi sikit lagi meriah kot. kalau ramai2 dah nak kene hidang makanan banyak2 pulak. dah satu hal kene keluar kos lagi. 


kek telah disponsor oleh cik dayah. beliau ni nak kata rapat ngan famili aku tu takde la jugak. yang buatkan dia ni macam attach dengan famili kami adalah sebab arwah abang aku dulu mungkin minat kat dia ni tapi tak berkesempatan nak berkawan. sebab Allah lebih sayang dia. dia eksiden dan meninggal di hospital. kira macam cik dayah ni menantu tak jadi la. hehe..


sambung cite balik. main dishes pada malam itu adalah pizza hut. sedap tu memang la sedap tapi dah sejuk kan. boleh tahan gak la liatnye. dapat lak piza yang baru tu yang ada bebola daging. peh memang best. yang buat air mata aku nak meleleh malam tu sebab makan dapat chicken wing. memang lazat la. lama dah aku nak carik chicken wing yang ada rasa smocky je. cam kat dalam rancangan Man vs Food kat astro 707. peh meleleh. pasor lambaknye chicken wing ade gak rasa smocky tapi asap dari bara arang tu. baik aku kunyah je arang tu. gambor chicken wing tak sempat snap lak sebab dah sebok makan.


aku dua tiga menjak ni kalau bab makan ada macam cerewet sikit. ni lagi la bulan posa. tah cemana akunye cerewet tu nanti. samada aku akan makan banyak atau pon sekadar makan buah kurma je. tengok la nanti.

kebudakan persekolahan

sekolah kebangsaan
aritu aku ditugaskan untuk menghantar dan mengambil anak2 sedara aku pergi dan balik dari sekolah. biasanya ni ayah aku yang buat. biasa la orang dah pencen apa lagi nak buat. tapi oleh kerana ayah dan ibuku kene pergi kursus haji yang dibuat di masjek klang, terpaksa la aku yang kene ganti buat sume tu. 

teringat lak masa zaman aku sekolah dulu2. masa aku sekolah agama aku sorang je yang pakai baju melayu leher teluk belanga. budak2 lain semua leher cekak musang. almaklum la mak bapak orang johor. kene la pakai pakaian tradisi johor kan. cuma baju je kene letak dalam sampin. sampin lak kaler hijau. sekolah agama johor sampin kaler biru kan. hilang stail kejohoran aku. sekolah pun kat selangor kene la ikut kan. kalau tak ikut maunye aku kene buang sekolah. dah satu hal lak kene pindah johor semula. tapi dulu johor best cuti weekend hari jumaat ngan sabtu. sekarang ni dah sama lak cuti sabtu ahad.

sekolah agama
bile tengok je budak2 tu keluar dari sekolah, ada rasa lucu lak. alahai bebudak nih. apsal ala sume kecik2 je. budak2 zaman milennium ni memang sume kecik2 kan. aku rasa zaman aku sekolah dulu memang besar budak2 sedarjah ngan aku. budak2 zaman sekarang ni kurang vitamin la aku rasa. faktor pemakanan gaknye. aku ade tgk dalam rancangan oprah, ada kajian mengatakan jenis makanan yang sama mempunyai kadar vitamin yang berbeza dulu dan sekarang. contohnya seekor ikan kembung pada masa sekarang mengandungi kurang vitamin daripada seekor ikan kembung 10 tahun lepas. cemane tu?

kalau macam tu la kan, memang kos sara hidup sesebuah keluarga akan meningkat la. nak kene beli makanan tambahan untuk anak2. tu belum campur dengan penyakit lagi. dah le sekarang nih macam2 penyakit ada. kencing tikus la, kencing kucing la, kencing jiran la. mak bapak punye supplement mesti la kene beli gak. kok mak bapak sakit nanti sapa lak nak carik duit. takkan nak suruh anak gi jual kalendar ngan tiger balm kat stesen minyak?

Adidas Originals-Star Wars Collection

aku minat sangat kat Star Wars ni. tapi tak dapat lak nak beli koleksi diorang nih sebab mahal satu hal. kadang2 kasut diorg ni ade yg diperbuat dari kulit babi. macam kasut edisi khas yoda. padahal yoda ni master jedi nih. konfem la ramai gila orang kat malaysia ni yg akan beli. sebab koleksi diorg yg lain sume mendapat sambutan gila babes. malas cite la. menyirap je.

Dialog Pemuda Palestin dengan Pemuda Yahudi


Sebagaimana diceritakan oleh Imam Kamal Naseer dalam tazkirah ringkas beliau pada malam tadi, sebelum mengerjakan solat Tarawih. Ikuti kisahnya.

Dialog antara Pemuda Palestin (PP) dan Pemuda Yahudi (PY) :
PP : "Satu hari nanti kami akan dapat membunuh kesemua yahudi"
PY : "Aku percaya kamu semua dapat membunuh kami. Tetapi itu hanya akan berlaku apabila umat Islam yang berjemaah mengerjakan Solat Subuh ramainya melimpah ruah seperti ketika sedang berjemaah mengerjakan Solat Jumaat"

Oleh itu wahai tuan2 dan puan2 sekalian, saya menyeru kepada diri saya dan juga pembaca blog ini, bersatulah dengan kesemua umat Islam yang lain. Agar cita2 kita membebaskan bumi Palestin dari cengkaman yahudi yang dilaknat Allah akan dapat dilaksanakan secepat mungkin.


Lupakan dari parti politik mana kita berdaftar, apa warna kulit kita, apa nama bangsa kita, kereta apa yang kita gunakan, mahal atau murah pakaian yang kita pakai. Asal saja kita beragama Islam, kita tetap menyembah tuhan yang sama, kiblat kita sama, syahadah kita sama, AlQuran kita sama, nabi junjungan kita sama. Tetapkanlah iman kita untuk menghadapi segala cabaran dalam menentang musuh umat Islam ini.   


Sempena di dalam bulan Ramadhan yang mulia ini, bertekadlah untuk kembali kepada fitrah Islam yang sebenar. Jangan kita lalai dan lupa tanggungjawab dan hala tuju yang sebenar akan kehidupan kita di atas dunia yang sementara ini.


p/s: jika anda berminat boleh copy & paste ke dalam facebook notes, blog, forum dsb. sebarkan kepada rakan2 anda.